Eerdere edities waren een succes.
Eerdere edities waren een succes. Foto: Kees Bakker

Dronterland Survivalrun

zondag 9 juni 2024 0:00

DRONTEN - Duizend deelnemers, naar verwachting drieduizend toeschouwers en de top van Nederland op bezoek. De statistieken zien er veelbelovend uit voor de tiende editie van de Dronterland Survivalrun. Cijfers vertellen echter niet het hele verhaal.

De survivalrun moet je vooral ondergaan. Deelnemers vragen zich dikwijls af waar ze aan zijn begonnen en het publiek moedigt iedere held even hard aan, of ze die nu kennen of niet.

DeDrontenaar.nl blikt vooruit op de lustrumeditie van zondag 9 juni met voorzitter Age-Jan Schrijer van de stichting die de run organiseert. En met zijn dochter Janiek Schrijer, die deel uitmaakt van de pr-afdeling en zelf ook actief survivalt.

Obstakels

Voor wie nog niet weet wat een survivalrun inhoudt, legt Age-Jan dat graag uit. “Onze survivalrun gaat over zes kilometer. Onderweg kom je tal van obstakels tegen. Zonder dat je goed in touwen kunt klimmen kom je niet ver.”

Janiek vult aan: “Het draait bij deze sport met name om kracht, behendigheid en souplesse. Toch is doorzettingsvermogen het meest belangrijk. Want altijd is er in het achterhoofd dat stemmetje dat roept waarom, waarom doe ik dit en waarom stop ik er niet gewoon me

Laag uitvalpercentage

Het antwoord is dat doorgaan veel meer voldoening geeft. De meesten lopen de run ook gewoon uit zegt Age-Jan: “Het uitvalspercentage ligt onder de tien procent. Dat mag overigens ook niet te hoog liggen van de Survivalrun Bond Nederland. Het is wel de bedoeling dat de meeste deelnemers het uit moeten kunnen lopen en dat de toppers dat redden binnen een uur en een kwartier.” 

Verder is er nog een aantal restricties. Zo mogen de obstakels bij de survivalrun voor kinderen en jongeren niet hoger zijn dan 2,5 meter. Dit met het oog op veiligheid. Tevens mogen kinderen niet met belasting lopen. Bij de survivalrun voor volwassenen is dat wel het geval en kunnen ook de obstakels hoger zijn, tot maximaal 3,5 meter.

Niet verklappen

De obstakels zelf zijn bij elke run weer anders. Daarmee hoopt de organisatie niet alleen voor variatie te zorgen, maar vooral ook de deelnemers uit te dagen. Age-Jan: “We kunnen niet te veel verklappen. Al wil ik het eerste onderdeel wel prijsgeven. De deelnemers beginnen ditmaal met houtzagen.”

“We denken goed na over de volgorde van de onderdelen. Als je er al een paar kilometer op hebt zitten en je bent nat omdat je in het water hebt gelegen, dan kan het heel zwaar zijn als je zestig meter moet afleggen over een gespannen touw.” De armen gaan verzuren, weet ook Janiek.

Inspiratie opdoen

Volgens de pr-vrouw doen de organisaties van de verschillende survivalruns inspiratie bij elkaar op. “Zien we bij een andere run een heel leuk onderdeel dan nemen we dat soms over.”

Een mooi voorbeeld is een onderdeel waarbij de deelnemers zich, zoals dat heet, horizontaal verplaatsen. Maar dan niet via een gespannen touw, maar langs een traject van opgehangen klompen. Age-Jan: “Dan sta je bij de Welkoop om veertig klompen te kopen en kijken ze je aan of ze de vraag wel helemaal goed hebben verstaan.”

Recreanten én toppers

Aan de Dronterland Survivalrun doen zowel recreanten als de echte toppers mee. De sfeer van het event met de finish in hartje Dronten is erg goed en draagt er toe bij dat de run populair is bij deelnemers uit het hele land. Om mee te draaien in de competitie moet je minimaal acht survivalruns lopen. Janiek: “Je mag er ook gerust twaalf doen. De beste zeven resultaten kan je dan mee laten tellen voor het klassement.”

De Dronterland Survivalrun staat goed aangeschreven. Zowel qua organisatie als wat betreft entourage. Deelnemers komen uit heel Nederland.

Heel vermakelijk 

Het lopen van een survival is een heel serieuze sport. De profs draaien wekelijks de nodige trainingsuren en in het land zijn er tal van verenigingen waar je terechtkunt, zoals die in Vollenhove en Zwolle (THOR). Voor de toeschouwers is het vooral een heel vermakelijke sport om naar te kijken.

De Dronterland Survivalrun staat ook wat betreft de entourage erg hoog aangeschreven. Toen de organisatie destijds  begon met de run (nadat jaren daarvoor er al een basis was gelegd met een vergelijkbare survivalrun, georganiseerd door anderen) was het doel om de survivalrun te promoten maar ook om Dronten sportief op de kaart te zetten. Dat is in elk geval gelukt, constateren Age-Jan en Janiek.