Van Hanegem tijdens een bijeenkomst in Kampen.
Van Hanegem tijdens een bijeenkomst in Kampen. Foto: Archieffoto Tennekes

Willem van Hanegem

vrijdag 31 mei 2024 20:15

Kort heb ik nagedacht waar ik het dit keer over zou hebben in mijn column. Zo erger ik mij mateloos aan een spandoek voor nieuwe huizen aan De Noord waar met een graffiti spuitbus ACAB en 1312 op gespoten is. Als regelmatig bezoeker van voetbalwedstrijden waar ook hooligans komen is mij bekend wat het betekent. Mocht u het niet weten, zoek het maar op.

Maar daar ga ik het niet over hebben. Ook niet over de burgemeesters van Zeewolde en Dronten die weigeren om een anti-semitismebrief te ondertekenen. Nee ik ga het hebben over Willem. Uiteraard Willem van Hanegem, een andere Willem is er niet.

Ik ken Willem al heel wat jaartjes. Ooit kwam hij, geheel in Willem-stijl, naar het verzorgingshuis waar mijn moeder aan haar laatste jaren en maanden bezig was. 

Op de gesloten afdeling waar mijn moeder verzorgd werd was ook een andere patiënt, Henny. Henny had niet lang meer te leven en had nog maar één wens: Willem ontmoeten. Een herseninfarct had ervoor gezorgd dat Henny niet goed meer wist wat er gebeurde, maar toen ik geregeld had dat Willem op bezoek kwam raakte Henny helemaal door het dolle. De aanblik van zijn held maakte dat de 52-jarige man volkomen in tranen raakte en hij ging met zijn lange lichaam op schoot zitten, letterlijk, bij Willem. 

Willem verblikte en verbloosde niet en liet het lachend allemaal gebeuren. Ook hij wist wat dit betekende voor deze man. En als hij het niet geweten had, dan zag hij dat wel op dat moment. Ook ik stond daar met tranen in mijn ogen en zal dat nooit meer vergeten. Een maand later was Henny overleden, maar wel met een glimlach op zijn gezicht.

Wat heeft dit met Dronten te maken? Eind mei komt Willem, samen met Sjaak Swart en interviewer Eddy van der Ley, naar De Meerpaal voor een aangename avond.

Ik hoop u ook daar te ontmoeten bij een van de fijnste mensen die ik ken, Willem van Hanegem.

Andy Houtkamp

Andy Snijdt Hout